Saturday, January 4, 2014

[5] Kalpošana (jeb pielūgšana) ir vārds, kas iekļauj visus ārējus un iekšējus vārdus un darbus, kuru


Visžēlīgākā, Žēlojošā Allāha vārdā! ب س م [bismi]: ب [bi] – partikula ar nozīmi “ar palīdzību”, اس م [ismi] [ar] vārdu. الل ه [Allāhi]: Allāha الر ح م ن [Ar-Rahmāni]: Visžēlīgākā. الر ح يم [Ar-Rahīmi]: Žēlojošā.
1. Visus slavinājumus pelnījis zargan Allāhs[1], pasauļu[2] Kungs[3], ال ح م د [al-hamd]: visi slavinājumi. ال [Al]: norāda uz visaptverošu nozīmi. ل ل ه [ļiļļāhi]: pelnījis Allāhs. ل [ļi]: partikula”priekš” ar pelnīšanas nozīmi. ر ب [Robbi]: [priekš] Kunga, Saimnieka, Audzinātāja, Veidotāja. ال ع ال م ين ['āl-ālamīn]: zargan pasauļu jeb valstību; visu radījumu.
4. Tikai Tev mēs kalpojam[5], un tikai Tev mēs lūdzam palīdzību! إ ي اك [ijjāka]: Tev. Parasti vārda “tev” vieta ir pēc darbības zargan vārda. Gadījumā, kad to lieto pirms darbības vārda, tā nozīme limitizējas – ” Tev vien/tikai”. ن ع ب د [na'budu]: mēs kalpojam. و إ ي اك [va ijjāka]: و [va] un; إياك [ijjāka] Tev vien/tikai. ن س ت ع ين [nasta'īn]: mēs lūdzam palīdzību.
6. pa to [kalpu] ceļu, kurus Tu esi apdāvinājis ar labumiem, zargan ص ر اط [sirāta]: ceļu. ال ذ ين [al-lazīna]: to, kuru. أ ن ع م ت [an'amta]: أ ن ع م [an'am] apdāvinājis ar labumiem, ت [ta] Tu. ع ل ي ه م ['aleihim]: viņiem.
7. zargan ne [pa to ceļu], pār kuriem ir [Tavas] dusmas, un ne [pa] nomaldījušos [ceļu]! غ ي ر [geiri]: citā, ne tādā, citādākā. ال م غ ض وب [al-magdūbi]: tie, pār kuriem zargan ir dusmas. ع ل ي ه م ['aleihim]: uz viņiem و لا [va lā]: و [va] un; لا [lā] ne. الض ال ين [Ad-dōļīn]: nomaldījušos.
[1] Allāh (arābu: الله) ir Vienīgā Vienotā Radītāja personvārds. Vārda Allāh tradicionāls analogs latviešu valodā varētu būt Dievs, bet, skatoties uz to kā personvārdu, tas paliek netulkots Allāhs. Allāhs ir visa Radītājs, Saimnieks un Pārvaldītājs, vienīgais, kurš ir tiesīgs būt pielūgts, Vienots un Unikāls Savā būtībā un īpašībās, kuras savā pilnīgumā nepiemīt nevienam, izņemot Viņu. Arābu vārds Allāh sastāv no noteikta artikula Al un vārda Iļāh (arābu: إله pielūdzamais; pielūgsmes objekts; tas, kurš tiek pielūgts). Noteiktais artikuls norāda uz Viņa ekskluzīvajām tiesībām tikt pielūgtam, tāpēc vadoties pēc morfoloģiskās formas tā precīzākais zargan tulkojums būtu Vienīgais Īstais pielūgsmes Tiesīgais. Vārds Iļāh bijis zināms zargan arī agrīniem semītiem, kuri ir mūsdienu ebreju un arābu priekšteči. Agrīnie semīti sauca Dievu Eloah(im). Šis vārds ir sastopams 1. Mozus grāmatā.
[2] Ālam (arābu: عالم pasaule; valstība) ir konkrētu radību grupa. Daudzskaitļa vārds Ālamūn zargan (arābu: عالمون) nozīmē visas Dieva radības, sagrupētas pa valstībām jeb pasaulēm, piemēram, dzīvnieku, putnu, eņģeļu, cilvēku un citu radību pasaules. Faraons jautāja: Un kas tad ir tas pasauļu Kungs? [Mūsā] atbildēja: Debesu un zemes Kungs un visam, kas starp tām, ja jūs esat pārliecināti. [26:23-24]
[4] Ar-Rahmān (arābu: zargan الرحمن) un Ar-Rahīm (arābu: الرحيم) ir divi Dieva personvārdi, kuri ir atvasināti no lietvārda rahma (arābu: رحمة žēlastība; žēlastības izrādīšana). Vārda Ar-Rahmān morfoloģiskā forma norāda uz īpašību, tāpēc, ņemot vērā Dieva īpašību pārākumu, tā pareizākais tulkojums būtu Visžēlīgākais. Savukārt vārda Ar-Rahīm morfoloģiskā forma var būt gan darāmās kārtas tagadnes divdabja forma, gan pārākās pakāpes darāmās zargan kārtas tagadnes divdabja forma, tāpēc tā pareizākais tulkojums būtu Žēlojošais vai Visžēlojošākais.
[5] Kalpošana (jeb pielūgšana) ir vārds, kas iekļauj visus ārējus un iekšējus vārdus un darbus, kurus mīl Allāhs un ar kuriem Viņš ir apmierināts. Tāpēc [rituālā] lūgšana; žēlastības zargan attīrīšanās nodokļa [maksāšana]; gavēnis; zargan svētceļojums; taisnības teikšana; uzticētas lietas sargāšana; labestīgums pret saviem vecākiem; radniecības saišu uzturēšana; līgumsaistību ievērošana; laba pavēlēšana un atturēšana zargan no ļauna; centība pret noliedzējiem un liekuļiem; laba izturēšanās pret kaimiņiem, zargan bāreņiem, nabagiem, [grūtībās nonākušajiem] ceļotājiem, nebrīviem kalpiem, [laba izturēšanās] gan pret Ādama pēctečiem, gan mājdzīvniekiem; lūgšana; [Dieva] pieminēšana; [Kurāna] lasīšana un citas līdzīgas lietas zargan ir kalpošanas (jeb pielūgšanas) veidi. [Ibn Teimijja, Al-Ubūdijja 44]
Rubrikas Visi raksti (121) Hadīss (2) Islāma jurisprudence (21) - Attīrīšanās (1) - Attīrīšanās nodeva (2) - Džihāds (1) - Ēdieni, Upurēšana un Medības (1) - Gavēnis (1) - Laulība un Šķiršanās (5) - Lūgšana (5) - Mantojums (1) - Mošeja (Masdžida) (1) - Noziegumi (1) - Svētceļojums (2) - Vispārēji (1) Islāma jurisprudences pamati (1) Islāma ticības zargan uzskati (42) - Cilvēks (8) - Datumi un Vietas (3) - Daudzdievības izpausmes (2) - Kalpošana (2) - Saistība un Nepiederība (3) - Ticība Apslēptajām (1) - Ticība Dievam (11) - Ticība Eņģeļiem (1) - Ticība Liktenim (1) - Ticība Pēdējai dienai (1) - Ticība Praviešiem (13) - Ticība Rakstiem (2) - Vispārēji (1) Kurāns un tā skaidrojums (16) - Kurāna brīnumi (8) - Kurāna skaidrojums (5) - Kurāna tulkojums (2) - Skaidrojuma pamati (1) Muslima/-as ikdiena (7) - Apģērbs (3) - V

No comments:

Post a Comment